På det lille billede til venstre ses uddraget i naturlig størrelse, som jeg fandt det i bogen. Bartholin trykket er meget anderledes end de hidtil kendte billeder af guldhornet. Billedet til højre er en forstørrelse af guldhornet lilje.
Fra: Anette og Kurt [mailto:aggesen@kabelmail.dk]
Sendt: 19. juni 2007 23:33
Til: johansso@post3.tele.dk
Emne: guldhornene
Hej Per Oluf
Du er den første jeg skriver til derom, ret mig såfremt jeg tager fejl. Snyder jeg om det her skal jeg have en hånd hugget af. Jeg har set din hj-side et par gange efter jeg oprettede min, siden 2005 har jeg læst en del om guldhornene. Såvidt mig bekendt fik Ole Worm lavet eet kobberstik.
For få dage siden fik jeg tilsendt fotokopier af gamle bøger fra Det kongelige bibliotek, bl.a. om Eskil, og bøger af Sorterup og Ole Worm. Jeg sender dig en scanning af den side hvor kobberstikket er. For mig at se er mit billederne forskelligt fra det du har på din side, stavningen er forskellig, antallet af punslede kors på øverste ring er forskellig, hvad foregår der?
Mvh Kurt
Hej Kurt – jeg tør ikke svare, før jeg har slået op i en bog som ikke liiige lå der, hvor jeg forventede –
- jeg er ikke ekspert på guldhornene, og håber ikke min side giver det indtryk – jeg viderebringer blot en efterlysning – det vil naturligvis til denne være relevant også at bringe en alternativ tegning – men da jeg skal flytte lidt rundt på kasserne i morgen kan det være jeg dukker op med et bedre svarJ
Venlig hilsen per-olof
box 58
DK 3450 Allerød Danmark
mail@per-olof.dk
www.per-olof.dk
opdatering af aktiviteter se
http://perolofdk.blogspot.com/
Hej Kurt! – ja jeg er kommet så langt, at jeg må give dig ret i uoverensstemmelsen!
Næste spørgsmål er så, hvor den stammer fra?
I Jørgen Jensens bind om yngre jernalder s. 114 nederst er der et billede med:
”Træsnit af det lange guldhorn fra Ole Worms beskrivelse af
I hovedteksten hos
”Det kobberstik som indgik i afhandlingen, er den eneste eksisterende afbildning af hornet, som med sikkerhed kan siges at være lavet af en, der har haft det originale horn i hånden.” [Han må mene, at den der har lavet den tilgrundliggende tegning, har haft hornet i hånden, kobberstikkeren næppe!] Udgivelsesåret står s. 114 som 1641 under titlen: DE AUREO CORNU. Titlen er faktisk:
De aureo seren. domini Christiani Qvinti Daniæ, Norvegiæ etc. electi principis cornu Dissertatio
På billedet hos
Nu må man jo tro, at Jørgen Jensens billede er fra det originale værk fra 1641. Du skriver intet om, hvor dit billede stammer fra, så min formodning er, at det er fra en senere udgave eller en anden bog, og at der er tale om en omstikning, simpelthen. Ser man nøje efter er der rigtig mange små små uovereensstemmelser.
Det billede jeg gengiver ser ud til at være samme som hos
”Ole Worms Kobberstik af det lange guldhorn fra
Jørgen Jensens billedtekst er formentlig forkert, for hvis det er afbildningen fra 1641 er det ikke et træsnit, der er gengivet, men kobberstikket.
Hos S. A. Andersen står s. 26:
”Desværre lykkedes det ikke for Sorterup at faa foretaget en ny Aftegnign af Hornet, og det er derfor Worm’s Tegning, der gaar igen paa alle senere Tegninger, der hovedsagelig kun afviger fra Worm’s Tegning ved at have de respektive Kobberstikkeres eller Xylografers personlige Præg og ved at mangle den omhyggelige Skygning.” S. 16 skriver han at den til grund liggende tegning ikke kendes! Han skriver xylografer, hvilket kunne tyde på at der faktisk eksisterer også træsnit af gengivelsen.
Spørgsmålet er så hvilken bog helt præcist dit billede stammer fra. ER det et eksemplar af Ole Worms bog må vi helt derned, hvor vi ved hvilket eksemplar vi taler om! Hvis Worms version er karakteristisk ved sine skygger, som S.
Venlig hilsen per-olof
box 58
DK 3450 Allerød Danmark
mail@per-olof.dk
www.per-olof.dk
opdatering af aktiviteter se
http://perolofdk.blogspot.com/
Sysno
Beholdning
Opstilling
Opstilling
Titel
Trykkested og -år