Folk som i deres barndom ikke kunne finde ud af at bygge huler og hjemmelavede rutsjebaner, de blev siddende inde og læste bøger, men blev gode til at læse bøger. Desværre er deres opfattelse af virkeligheden kun 2-dimensionel, sidens højde x længde.
Folk som i deres barndom blev gode til at bygge huler og rutsjebaner, de fik ikke passet deres lektier, og fandt bøger kedelige, de fik dårlige bedømmelser af deres skolekundskaber. Men deres opfattelse af virkeligheden er 3-dimensionel, de får det til at køre som andre giver op overfor.
Overdrivelse fremmer forståelsen, men sådan kunne det siges.
Det er jo fatalt, fordi de belæste er den som ved deres skolekundskaber placeres til at styre udviklingen, og de fatter ikke at overskue eksempelvis opbygning af en maskine eller fordele som opfindelser har. Alene ordet opfindelser, så begynder alarmklokkerne at bimle hos de to-dimensionelle. Men ofte så angår det blot evnen til at sammenholde observationer, og så overveje fordele:
Her et par dagligdags husholdningsbesparelser:
En besparelse på ca 40% af strømforbruget i husholdningen kan opnåes således: Køleskabet er den største energisluger i hjemmene. Og fra september til april, dvs. ca. 7 måneder om året, da kan man reelt ommøblere sine fødevarer, så at køeskabets strømforbrug kan spares. Mælk og smør kan opbevares udendørs i en beholder, uanset om det er på en altan eller en kasse i carporten. Når det er for koldt derude, så forsøg med at sætte mælkekartonerne direkte op ad et facadevindue, men indendørs, ruden er tilstrækkelig kold til at holde mælken så kold at den ikke bliver sur. Jeg har selv afprøvet det gennem vinteren her, mælken er aldrig blevet sur, og det skal sammenholdes med erfaringer fra om sommeren, hvor mælken kan blive sur ved blot at stå en halv time ude på køkkenbordet. Men vær forsigtigt derved, og rens køleskabet med klorin, ellers kommer der gang i ildelugtende processer fra usynlige smårester! Sådan en omstilling kræver omtanke, planlægning og ændret indkøbsmønster.
Muligvis er der en anden faktor som spiller ind, og hvor at et studie i emnet kan være nyttigt: Idag tog jeg de sidste appelsiner som jeg havde liggende i en skål, (de havde ligget der siden jul, og lignede noget i retningen af tvebakker!) Æblerne røg ud, de var så rynkede så jeg ved ikke hvad. Men appelsinerne skar jeg over, skrælles kunne de ikke, men de var præcist ligeså saftige som nyplukkede.
Så er det at en gammel kartoffelbonde forsøger at rynke panden. Sådan plejer det ikke at være, almindeligvis bliver de bløde i skallen eller mugne. Jeg har flere år passet over 400 tons kartofler i markkuler, og kender alt til hvorledes mug og kartoffelskimmel opfører sig, og hvorledes man styrer den naturlige varme i sådanne stakke og ventilerer der. Man får næse for den slags, selv inde i en by så kan jeg lugte når toppen nedvisnes af kartoffelskimmel blot fra få m2 kartofler, det er også sket et par gange i forretninger hvor indholdet fra poserne ikke var for godt, og folkene er såmænd kun taknemmelige når de får det at vide.
Men den anden faktor som jeg kom bort fra, den er altså at noget tyder på, at svampevækster ikke trives, og faktisk ikke rammer fødevarer, når de opbevares et antal meter over joroverfladen. Disse observationer er fra 3 sal, og så klare at jeg formåder at effekten også må være tilstede blot få meter over jordoverfladen. Branchemæssigt kan det betyde meget, muligvis kan de undgå at skulle behandle med bestråling eller pesticider og den slags, som ellers ofte er nødvendigt for at give en vare lagerbestandighed.
Så noget andet der også skal med her om kaffe:
Enhver kender hvor kedelig kaffe bliver få timer efter det er brygget, jeg selv er faktisk ikke kræsen i den retning, men jeg har fundet ud af hvorledes man kan holde kaffen frisk: Giv den nogle dråber citron, man kan ikke smage at der er citron i kaffen, men den virker frisk! Også kuløren bliver flottere, hvor den ellers kan gå hen og blive lidt grålig, så giver lidt citronsaft kaffen en gylden glød, og citron er jo sundt, og kan sikkert modvirke det negative som de brændte bønner ellers kan indeholde. Selv bruger jeg nu meget citron i kaffen så den næsten bliver stærk af citronen, jeg gætter på at jeg sparer henimod halvdelen af bønnerne derved, og lidt sødt deri er også godt, sukker er jo også en antioxidant.
Mvh KurtA den 30.01.2011
Om Rabarber:
Oftest indeholder marmelade ca. 50 % sukker. Når man så benytter rabarber, så skal der ofte op til 75% sukker til, førend at produktet bliver spiseligt. Men her kommer én af mine bedste opskrifter: Spar sukkeret, opgiv at benytte rabarberne som desserter, læg dem ved stegen! Vau, stegen bliver lækker som ægte vildtkød, og rabarberne gode, eller så søde som æbler.
Rabarber er vel den mest produktive og hårdføre plante i køkkenhaven, jeg har ikke nænnet at fjerne dem, istedet snittede jeg stængerne og så direkte i fryseren med dem, hvor de så ligger indtil man kan bruge dem, ofte benyttes de i storproduktionen til at strække marmelader, men hermed er givet en bedre anvendelse, nemlig som vedlæg i ovnretter. De virkeligt bedske syrer som rabarberne indeholder må danne forbindelser med fedtet fra kødet, der så¨kommer til at smage som ægte vildtkød. Det er sådan nutildags, at ved de økonomiske forhold, da er det reelt de færreste mennesker beskåret, blot at stifte bekendtskab med den smag, som en ægte vildtsovs fra fasaner har, og hvor vildtsmagen vel er mest klar. Omtrent alt fasankød i forretningerne er ikke ægte vildt, men opdræt.
"d. 01.02.2011
12 minutter efter:
En undersøgelse (om selvopfyldende profetier, kan jeg være her? Ja. MEN: Det kunne jo være at ideen ikke var ny, og at jeg så forsøgte at lancere opskriften som en nyhed, for at promovere mig selv. Men nej, undersøgelsen holder stik, ideen er ny, som det dokumenteres herunder). Og det jeg ville var at undersøge om det var tomme ord, det om rabarberne: Mit gastronomiske bibliotek omfatter alt i alt de fem fra Tørsleff's husmoderservice, muligvis kunne der jo stå noget andet i en af de øvrige af de 1000-vis bøger om emnet, så jeg foretog en markedsundersøgelse:
Nationalt: http://da.wikipedia.org/wiki/Rabarber
Internationalt: Under wiki om rabarber, så klik ude i siden til den mere fyldestgørende engelske tekst, herunder et uddrag derfra:
Uses
Many rheum species have food and medicinal uses. Some of these uses originated in Asia more than 2,000 years ago. Rheum rhabarbarum is used to make pies, jellies, jams, and wine. All parts of the plant contain the poison oxalic acid and the plants also produce other poisonous compounds, including citric acid and anthraquinone glycosides. The raw or cooked leaf blades are poisonous to humans and livestock if consumed in large enough amounts.[6] The leaf stems or petioles are used in food preparation either raw or cooked and contain nontoxic malic acid, which cause the tart flavor. Plants in cultivation are propagated by cutting up the crowns of larger plants and by seeds.
Some species are grown for their ornamental qualities, including R. acuminatum, R. alexandrae, R. australe, R. kialense, R. palmatum, R. rhabarbarum and R. ribes.[7]
Overfedt man. Der står endda noget om malic acid, hvad er det?
Tilbage til det egentlige, det er nærliggende at forestille sig at den samme kombinationseffekt kan opnåes i pande- eller gryderetter med kød, hvor det simrer sammen med rå, eller optøede rabarber som en slags suppe, det kommer jeg her i tanke om at det har jeg også afprøvet: Altså rabarberne bliver gode og lige til at spise og det uden at bruge eet gram sukker, samt resten af kødretten får et løft eller pift, der kan anbefales.
""d. 01.02.2011.
Tilføjelse den 02.02.2011: Nu vi er ved fødevarer og madhygiejne, så i tillid til at de fleste endnu kan holde krudt og kanel hver for sig, også i tankerne, så vil jeg i bedste Ritt Bjerregaard stil benytte lejligheden til at kritisere samfundets trussel, landbruget, så kan man da være sikker på at få stemmer! Eller har tiderne ændret sig? Blev de udryddet så det istedet hedder agroindustrien? Nå, det gælder vel bare om at tilpasse sig. Men det som skal frem, det er lidt om ødelagte kredsløb, tillad mig, idet vi spiser, og ikke nok med at vi spiser, en stor del af os spiser endda kød, altså indtager føde med højt proteinindhold. Så gentager jeg, tillad mig, mon ikke også dyrene godt vil have lidt sådant. Jeg mener hønsene, æglæggerne? Ja, ihverttilfælde, så blev det således, at Plantedirektoratets regler for foder til høns blev således omkring årtusindskiftet, at hønsene blev systematisk udpinede og afmagrede. Men PD's regeldannelse skete ud fra befolkningens reaktioner på korte indslag i TV-udsendelser fra Danmarks Radio, og de fremtrædende af producenterne blev slaver at løgne om kornfede høns der uafbrudt lagde eet æg hver dag og hvor de omtrent ikke skulle æde, men vraltede rundt på grønne græsplæner og levede af at se godt ud. Be shure to wear some flowers in your hair, ja, der er en advarsel deri, og så var virkeligheden ikke kun lysstyring, nej efter min gesjæft var lukket strejfede jeg bekendtskab med noget i den økologiske produktion som hedder fjerfældning, det er sort sol for høns, og som der ikke stod noget om nogensteder, men hvorunder hønsene altså ved dagevis i mørke bremses i deres æglægning og hvorefter deres fjerdragt altså gendannes! Da jeg forhørte mig hos PD om deres idolers brug deraf, da måtte de gøre hvad de skulle, men hos dem var jeg jo kategoriseret et sted hvor der ikke gives + point. Var Plantedirektoratet kun en forsamling af veletablerede hashrygere, som røg sig mentalt skæve i det skjulte. Bemærk, der er ikke noget spørgsmålstegn, det har jeg gode grunde til.
Men det jeg ville meddele er altså at for en del år siden røg landbrugets anvendelse af proteinfoder helt af sporet, jeg formåder at ved en fejl blev der tilsat kød-benmel til drøvtygger-foder, den dur ikke, var det fortsætligt, så er det galmandsværk. Men der skete så det dengang, at dette proteinfoder overhovedet ikke måtte anvendes som dyrefoder længere, og der var det at landbruget organisationer viste sig at være for svage. Ja tillad mig, ormene som er hønsenes foretrukne ædelse ude i naturen, erstatningen derfor til deres indendørs tilværelse, den blev dem forbudt. Så de får sort sol i mængder nu, for at få deres fjer på.
Ligesågalt gik det med slam fra byerne, altså gødningen fra byerne, det industritørres og presse i piller, hvorefter det sendes på eks. KARA til forbrænding: En umådelig energikrævende proces, hvor at næringsrig gødning destrueres, så det tilsvarende må importeres med skibe langvejs fra. Ikke engang de skræmmende spor fra stenalderens svedjebrug og deres køkkenmøddinger kan måle sig med primitivteten og afstumpetheden som her praktiseres. Landbrugets organisationer har samme indstilling som jeg, men de er angste for at genere forbrugerne, derfor tør de ikke opfordre til at lade emnerne komme op til debat. Det er derfor at medier som DR nutildags opfostrer befolkningen med spil og gevinst-underholdning.
Noget andet som stinker: Når man kører hen i den østlige del af Roskilde, da vil man bemærke, at ca. 15% af tiden, da er der en umiskendelig stank af gæret affald. Da jeg var ansat på KARA tilbage i 2002-2005, da forelagde jeg af flere omgange et foreslag til hvorledes inddækningen om affaldsgruben kunne ændres og et forøget luftindtag af den gasholdige dunst med forbedret støvseparering, så havde denne bydel været forskånet for stanken. Men stanken er der endnu, ofte kan det lugtes over 500 meter derfra. At ofre et par hundrede tusind på noget som en dansker påstår er en forbedring, nej, det er da alt for plat-. 600 millioner kroner af skatteydernes lommer afsted til højteknologiske tyske virkspomheder, så kan de sku holde skatteyderne i gang, og så kan de lære hvor de kloge hoveder er. Og sådan nogle sjove juletaler du holder, jurist, direktør osv. Torkild Jørgensen, hej, hej, fik de sat deres krusseduller de rigtige steder, det var vistnok rigtigt vigtigt hvad, en af dine store udfordringer? De siger ellers nede i Køge at deres bekendtskab med dig var en kort fornøjelse, lidt ligesom at pisse i bukserne? Men det er det eneste der sker når man sparer vedligeholdelsesafdelingen bort, og at det var det eneste du fik ændret der. Her fik du ellers dit navn sat på en ordentlig pengeeksport, og købt en masse nylakeret ragelse, som bliver rustent slidt og utiltalende efter et par år. Nå, forsøg at se positivt på det, når stanken kan lugtes 500 meter derfra, så forestil jer hvorledes der er derinde på virksomheden, men det er forskelligt, afhængigt af hvor dybt nede i gruben der hentes fra, når den var rigtig streng, så benyttedes et bestemt og humoristisk slogan, dette vil være for uretfærdigt gentage her, men som man altså benytter i nogle situationer, for at abstrahere.
De kan ikke lide jeg skriver den slags her, bare Tove Wentzel fra rådhuset nu ikke bliver ekstra sur på mig, nej nu kommer forklaringen: Her i sommers bad jeg kommunen om hjælp til et problem, som jeg pga. økonomiske forhold ikke selv kunne løse, men det skulle løses. Så skete der vistnok det, at et ærinde, som kommunen tidligere havde, eller rettere sagt i 2005, den dukkede altså op igen. I 2005 blev jeg så chokeret over kommunens holdning overfor mig, at jeg indstillede mig på at søge 100% tilbunds i hvilke fejl der kunne være sket i sundhedsvæsnets dårlige behandling af det som jeg endnu dengang kun kendte som halssmerter. Efter et stykke tid viste det sig at der var en fejl i en røntgendiagnose, og dette faktum blev undervejs underbygget af en undersøgelse på rigshospitalet i 2007. Så var min lykke gjort, det som ellers i en årrække havde været omtalt som indbildt smerte, det viste sig at være reelt og skyldtes at den ene af mine halshvirvler på et tidspunkt var kommet i en skæv stilling til de øvrige, og at den nu sad fastgroet der. Men hvad der så får kommunen til i 2010 til igen at indtage samme mening om mig, og en mening som virkelig krænker mig, det ved jeg ikke. Faktum er det, at Tove Wentzel benytter et patologisk udtryk om mig, som ikke findes benyttet om mig, de steder, hun ellers begrunder det med. Hun ville ikke rette sin fejl, derfor fulgte jeg så en anbefaling om at skrive til borgmesteren derom.- Efter et par måneder så gjorde jeg det, Lindor Nielsen hedder han. Altså jeg har igennem tiderne reddet 3 meneskeliv, og det at bruge tid på at skrive til en person er jo at vise pågældende tillid, men min tillid til ham var spildt. Det er ikke den eneste ondskabsfulde opfindelse de forsøgte mod mig, I skulle se hvilke tillægsord som også forsøgtes om andre personer, og hvor nærmere undersøgelser viste sig at de karakterer, som kommunen indhentede fra myndighedspersoner, disse karakterer blev omarbejdede til ekstremiteter, der var så forbavsende, at de personer, som de altså skulle komme fra, de kunne ikke genkende udtalelserne. Det meddeltes kommunen og efter nogen tid så lukkede de så sagen, uden at skulle foretage indgreb, som ellers var deres hensigt. Altså offentlige instanser er åbenbart ikke noget man spør om hjælp eller samarbejder med, det virker som om at de pr. automatik skal være i opposition. (der findes også et patologisk udtryk for at være i opposition, men det gider jeg ikke skrive) Men efter den slags erfaringer, så er det at man må spørge sig, i hvilket ærinde kommunen er der, eller hvad er det for forhold som de arbejder for, i eller under? Men alle kan vel begå fejl, problemet er der først når åbenlyse fejl fornægtes, og det kan kun ske såfremt de er så pressede, at blot een fejl betyder fyring, folk som arbejder under sådanne forhold, de vil fornægte, for at opretholde deres ansættelse.
Den 07.03.2011:
Ovenfor står at jeg i 2010 rettede en henvendelse fordi der var et problem som skulle løses. Det som det angik var at Anette og jeg måtte opgive at bo sammen længere. Et andet sted skrev jeg at jeg var blevet et dyrt bekendtskab for Anette. Man kan sige, at sammen med penge følger der også autoritet, og trods min fysiske og mentale tilstedeværelse i hjemmet, så var det således, at med den indkomst som der var mig beskåret at tilføre husholdningskassen, så var der reelt ikke plads til mig, og derfor måtte jeg flytte. Denne påstand kan sikkert forekomme letkøbt, men det er den ikke, når at det gælder valg der foretages på baggrund af de seneste 10 års vilkår.
Et ordsprog siger: Når krybben er tom bides hestene. Det var forøvrigt den afsluttende sætning på den del af min hjemmeside, som forsvandt i 2010, det valgte ordsprog indsatte jeg allerede i 2005. Men idet at jeg efter opsigelsen fra KARA i 2005 ikke kunne få ansættelse nogensteder, så fik jeg ejheller nogen ordentlig indkomst, og nogen vurderer altså menneskers værd eller ydelse på deres indkomst. Det kom til at udgøre en kontrast til at jeg er far til fire, ikke kun på hjemmefronten men også hos kommunen. Det skulle man ikke have troet, men sådan ser det ud, uanset hvilke andre interesser de tilgodeser i deres ordvalg.
Daglige diskussioner der ved økonomiske forhold kan blive til irettesættelser internt imellem forældre, svækker autoriteten eller vægten af de ord som børn helst skulle kunne bruge som rettesnor fra forældrene.
Det erfarede jeg da min ældste søn i 2010 købte sin første knallert, der var jeg udelukket fra at komme i dialog derom. Den 27. marts 2011 blev han impliceret i et alvorligt traffikuheld, han brækkede venstre arm og sit venstre ben på både lårbensknoglen og skinnebenet. Lige nu ligger han til behandling på Køge Sygehus, de er super dygtige der. Det kan jeg skrive under på, og det endda i min egenskab af at have opsporet rtg. fejldiagnosen på min hals, der første gang var retvisende, men i 1997 misvisende, og således startedes af Sønderborg Sygehus, fejlen forsøgtes fortsat af Roskilde sygehus senest i 2006, men fejlen blev standset på Rigshospitalet i 2007. Samt det fatale Roskilde Sygehus-vagtlægebesøg 03.02.2010. Men i 2003 fik jeg foretaget en knæoperation for plicadannelse i højre knæ, operationen var problemfri og der har ikke været bøvl med knæet siden, det var Køge Sygehus som klarede det.
Mvh. Kurt Aggesen