Original Message -----
From: Per-Olof Johansson
To: 'Anette og Kurt'
Sent: Friday, June 22, 2007 7:00 PM
Subject: Stade hos Sakse

Hej Kurt – Angående Stade hos Sakse:

 

Samtlige fire udgaver jeg har siger ’bæger’.

Den nyeste og Jørgen Olrik forklarer, at der er tale om byen Stade ved Elben. Stade nævnes to steder og det første sted er det Sakse selv der angiver placeringen.

Så hvorfor det skulle være Stade i Sønderjylland kræver argumenter.

 

Hvad der bliver tilbage af din ide er for mig:

 

Hvad ved guldhornsfundene siger, at deres ’hjemsted’ er Sønderjylland?

De er jo ikke fundet i kanten af en gravhøj, midt i en hustomt eller lignende. Så her er noget vi simpelthen ikke ved – tror jeg.

 

Hejsan! po

 
 
----- Original Message -----
From: Anette og Kurt
To: Per-Olof Johansson
Sent: Friday, June 22, 2007 10:02 PM
Subject: Re: Stade hos Sakse

Hej Per-Olof
 
 
De umiddelbare argumenter som jeg lige har i hovedet, uden at cheke formuleringen i Saxo er:
 
at røverne efterfulgte buddet eller munkene et stykke på vej inden overfaldet skete.
 
Efter røveriet tordner Eskil rundt i Slesvig.
 
Han fik kong Valdemar med dertil. I Flensborg afbryder han en gudstjeneste og lyser den messende biskop i band. 
 
Kort efter er det noget med et frygtelig opgør mellem Eskil og Ribes biskop. Dette er detalieret beskrevet, men ikke specielt i Saxo.
 
Lille-Stade og Gallehus ligger mellem Ribe og Flensborg.
 
 
 
Jeg har ingen ide om hvor guldhornenes "hjemsted" er, og jeg kan ikke forestille mig at de under deres funktion har haft noget specielt med Sønderjylland at gøre.
 
Skal man grave i stednavne er der en by nær Gallehus som hedder Abild, det nævner jeg pga. en sang med "hvor livets Abild gror", jeg ved knap hvad det betyder, den slags har jeg aldrig studeret, men en viden kan være overleveret i folkemunde, personers valg i sin tid af dette som bynavn kan være forbundet med enten en følelse eller et gammelt håb om fund. 
 
Spørgsmålet giver anledning til en tanke om hvor guldhornene har været opbevaret, -Jeg har set beskrivelser af danske borge fra omkring 1100-tallet med 4 meter tykke vægge, logikken er ikke helt nærliggende, medmindre sådan en bygning var et af de steder hvor sakramenter af guldhornenes karakter blev opbevaret. De høvdinge som vogtede guldhornene, de må have valgt at holde dem skjult eller i sikkerhed. Jeg er sikker på at guldhornenes funktion var åndelig styrke til vogterne, det er jeg ved at skrive lidt mere om. "Men udover fundstedet tror jeg ikke at det lange guldhorn har haft speciel tilknytning til Danmark, medmindre Vorherre gav et folk guldhornene som et klap på skulderen, deraf Dacia, som en del gamle latinske kilder betegner Danmark." (hvad er det jeg skriver, puha, nå men den sidste halvdel findes i pålidelige kilder) 
 
Der er jo mange udraderinger fra historiske kilder, specielt om Eskil.
 
 
PS: Den Middelalderlatinske betegnelse for bæger og drikkehorn er ens.