Hornenes udtryk. Et eksempel på detalier ved en rekonstruktion: Ikke bare nisser.
 
Hermed videresender jeg to stk. kopier fra Thomæ Barthollini, som Rigsarkivet betegner dem, disse fik jeg for kort tid siden.(Bartholins Aureum tryk vakte min opmærksomhed for ca. 5 mdr. siden). Desværre er disse pdf-filer ikke gode at forstørre, ved 300% bliver de uklare. Dog så jeg idag noget vigtigt derved. Jeg ved ikke om de er fra eet og samme værk, såfremt de er det kan der eventuelt findes en forklaring i den latinske tekst på følgende:
 
Trykkene er forskellige, på skæbnesvanger vis:
 
 
 
Pag 14.9: ånden er negativ. Oldingen er resigneret. Krigeren med krumsablen har en vinders udtryk i øjet. (netop ham skal man vistnok ikke forvente hensyn fra, iflg. Wichmann har denne hverken øjne eller hjerne!) Abildfiguren er udtryksløs.
 
 
 
 
Pag 4- : ånden er positiv. Oldingen siger, "Der er du jo, hvor er det godt, du så mig". Krigeren med krumsablen er blind og desperat.*  Det udtryk som for nogen måneder siden kom på abildfiguren, ved en bestemt opløsning under forstørrelse af mit Aureum tryk, ses også svagt herpå. Dette var altså ikke kun en nisse i min scanner. Abildfiguren er lykkelig og drager et lettelsens suk!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Krigeren med krumsablen er blind og desperat.* "
 
 
Skal vi se lidt nærmere på ham? Ovenstående er fra Bartholin's ene AUREUM tryk. Det mere end 300 år gamle tryk forstørret ca. 20 gange, se det glasagtige skær, alene i øjet. Ørerne, ja lad os sige det således, det han bestemmer, er om han vil bruge dem! de kan klappe i!
Jeg tror det var fra Verasir.dk, der står at ifølge gamle skrifter blev der sat lighedstegn mellem hamskifte og bersærkergang, tilstanden er den ideelle at få krigere hensat i.
 
 
 
Herover er det endnu værre, sådan så han ud for Wichmann.
 
 
 
Oldingen iflg. Wichmann har travlt, hans klæde blæser.
 
 
 
Igen et uddrag fra Wichmann billedet. Eventuelt en romantiseret fremstilling.
 
 
 
Guldhornet her har øjne, det ser os. Hvornår ånden gik hen i det ovenstående AUREUM tryk ved jeg ikke, men den er der. Ovenstående billede er en højopløst gengivelse af et billede, som jeg tidligere har vist, figuren kaldte jeg den godmodige, ja altså personen. Bemærk hans rolige, dybe og livfulde blik. Slangen måtte jeg tage med på dette udsnit, dens øje forekom mig - foruroligende. Om kort tid får jeg tilføjet noget mere, jeg selv tænkte, han er dælendundreme hurtig og sikker.
 
Husk, et mere end 300 år gammelt tryk, mere end 25 x forstørret !  Intet andet end guldhornene er således.
Vidunderlige på afstand,skræmmende tæt på.
 
 
06.12.07
 
Kurt Chr. Aggesen