Verdens bedste grøntsnitter er fra Sønderjylland, vildt mand !

Her for få minutter siden så jeg min fil med min lille hitparade, Motorhead's melodi Bomber, dampen og intensiteten svarer til stemningen da jeg i 1979 kørte en Champion med DetroitV8 grøntsnitter ude på HAG, ca 3 km. fra Maugstrup, der var rigtigt tryk på dengang. Næsten ingen kunne få en grøntsnitter til at arbejde så godt som LilleHans, han var et ikon for grøntsnitterne på HAG. Dronningborgs grøntsnittere blev fortrængt fra markedet i 1977 da Flemming Høj importerede en Champion grøntsnitter, Bob fra Amerika som havde udviklet disse maskiner boede kort i Sønderjylland, idet han optimerede maskinerne til danske forhold. Det var Lille Hans som i 1977 kom til at køre V8'eren, denne ene kunne ligeså meget eller mere som to Dronningborg D 5500. I 1979 blev jeg pilot på den ene af Detroiterne. Allerede dette første år jeg kørte snitter fik jeg vistnok min til at yde mere end LilleHans's. 

 

Ude på HAG forsøgte jeg at indbygge saftcentrifuge på svøbet, disse var blot aflange 1 mm. perforeringer, effekten var der men målingerne var for tilfældige, men egentlig er der en smule tørstofspild ved denne metode, i form af det næringsholdige saft som slynges ned på marken, når afgrøden er tør stopper rillerne til, men når der kommer saftholdig afgrøde vaskes det bort så af effekten kommer igen. Et par måneder i 1990 var jeg ude på Ny Sønderjydsk tørrestation i Løgumkloster, der kørte de med bugserede Menglele snittere.

Dronningborg havde kasteblæser for at få afgrøden om i vognen, Champion's knivrotor kører hurtigere, men på de senere Champion over 400 hk skulle der også kasteblæser til. Mengele har istedet sidestillet rotor. Men ens for dem alle, og Nh og JD, det er at de skal slæbe materialet som er skåret over på skærestokken, det matereiale skal slæbes langs et svøb førend at det kommer op i kastetuden. Kun eet fabrikat gøre det anderledes, det er Sønderjydske Jens Freudendals, JF  FCT snittere, de har uppercut. Skærestokken sidder foroven, afgrøden centrifugeres tangentialt direkte op i kastetuden efter skærestokken, derved spares energi. 

Et af de steder hvor jeg søgte arbejde i 1990-1991, efter at jeg ikke fik arbejde på Maersk's containerfabrik ved Tinglev, det var hos JF i Sønderborg. Efter afslag kontaktede jeg udviklingschefen der hos JF, jeg var nemlig overbevist om at jeg kunne tilføre dem nyttig viden. Jeg meddelte ham ovenstående om grøntsnittere, og sagde at med deres snittesystem kunne de få en langt større markedsandel, dengang i 1990 var deres FCT snittere endnu små. Han trak på det, og jeg fik heller ikke arbejde der.

Hvad er der sket siden med grøntsnitterne, det anede jeg ikke indtil for få minutter siden. Efter at jeg havde set et par Youtube videoer med Field Queen grøntsnittere, dem brugte de oppe på Alfax, da kom der nogen som hed JF 1355, det måtte jeg se. Dæleme nok, JF gjorde som jeg sagde, de fremstiller sku en grøntsnitter, FCT 1355, se  her  http://www.youtube.com/watch?v=zE5-qoy4pC4&NR=1  endda amerikanerne kalder den UNBEATABLE, der er over 10 stk flere fede videoer med FCT 1355'eren.   Men jeg har altså ikke fået noget. Allerede dengang kan der have været noget med min hals, som gjorde at jeg ikke kom ind, hvis ikke andet.

Tast JF 1355 ind, det som de omtaler er faktisk at det er dens høje virkningsgrad der gør den unbeatable, de amerikanerbønder. Virkningsgraden.

02.10.08    vh   Kurt Aggesen.

 

03.10.08: Hvidt flag:

Det er jo mange sfærer eller verdener, faggrupper om du vil, som at specielt mine artikler om guldhornene har nyttig viden til, derfor må jeg her redegøre for et par fagudtryk: Uppercut på exactsnittere er redegjort ovenfor, uppercut opfattes af de fleste som et voldsmættet udtryk fordi de ser bokserkampe, men mine tanker er faktisk så fjerne fra vold og voldsom sport at tanken oprindeligt endda ikke strejfede mig. Men når vi er ved guldhorn, horn sidder på drøvtyggere, de er græsædere, og græsædere, køer og får og de strakkels geder de har altså også uppercut. Knivene, altså tænderne sidder på underkæben, græsædere har ingen tænder i overkæben, der er det statiske, altså skærestokken(exactsnittere) tilsvarende bruskplader (køerne og fårene og gederne). Det er der vistnok ingen Exactsnitterfabrikant som har været opmærksom på før nu.

2. tilføjelse: Champion er et amerikansk varemærke, HAG var ikke de første som brugte dem her i dk, det var Alfax. Champions er som bekendt et udtryk der bl.a. bruges om fodboldhelte, osv . Det må være nødvendigt også at kende til forholdene på tværs af faggrupperne.