Interesse for arkæologiske undersøgelser deles heldigvis ofte af flere, end som der bor i det pågældende land eller by, som undersøgelsen angår. For nogen tid siden ansøgte en i udlandet boende, men dansk forsker om en undersøgelse af Chr. d. 4.´s grav i Roskilde domkirke, i anledning af en forbindelse med Tycho Brahe, afvisningen var så smålig at den aldrig holder, og en forhindring af videnskabelige undersøgelser på døde genstande forekommer altså som at medvirke til at legalisere kriminelle forhold. Her fandt jeg et håndskrift med Tycho Brahe´s egne optegnelser: 

Det er kun uddrag jeg viser, og idet jeg ikke er så befaren udi de latinske verber, så følger her tegninger af hans udstyr:

Det som for os kan være svært at forstå, er det faktum, at Tycho brahe´s astronomiske observationer ikke kun nationalt men internationalt, var suveræne, alle lærte af hans observationer og optegnelser, fordi de var anvendelige. Så godt står det ikke altid til med de observationer som gøres nutildags.

Så til det ældste jeg har fundet om Roskilde domkirke:

Skrifttypen ovenfor har meget til fælles med Landerup stenen Ole Worm fik aftegnet.

Det er ikke meget af det som jeg forstår, men de sidste fire sider valgte jeg at vise, fordi at der er to karaktertræk på disse sider, som går igen fra motiverne på det lange guldhorn, hhv. punkttegnene og hajtænderne. Bogstaverne er til at læse, men man skal være dygtig til latin for at kunne læse sætningerne. Dertil kommer at betydningen af latinske verber hævdes at have ændret deres oversættelsesmæssige betydning, ca. en gang for hvert århundrede, hvilket museumsdirektør Stine Wiell sagde som begrundelse for at det kan blive vanskeligt at få en dansk oversættelse af Bartholin´s De Armillis Veterum, hvor jeg i 2006 fandt det forbavsende Aureum tryk af det lange guldhorn.

 

Mvh. KA den 22.10.2011