Guldhornene på andre tryk:
Wichmanns tryk er et meget specielt tryk af det lange horn. De punslede figurer er derpå vist med skygger. Også de udstående figurer er viste med en overvældende detalierigdom. Trykket kan af den grund forekomme utroværdigt, idet at man forlediges til at tro at Wichmann derved alene har tilført sit personlige præg eller normer fra sit miljø til guldhornstrykket. Denne formodning skal undersøges, men der venter ca. 500 sider gotisk og tysk tekst, inden svaret forelægger. Men: Jeg anser trykket som særdeles værdifuldt af følgende grund: Mange anatomiske misdannelser, som eks. hjortens forben på samtlige øvrige tryk, får sin forklaring ved dette tryk. Der er ingen magi i dette tryk, som der var i Aureum, vistnok. Kaaber' antikvarboghandel efterforskede en forespørgsel fra mig, og fandt for e par mdr. siden ovenstående tryk i et værk af Troels Arnkiel. Jeg havde tilfældigvis to kameraer med, da jeg var derinde for at se værket, ingen af billederne blev til noget. Derefter sendte Kaaber's ovenstående vellykkede fotokopi.
Ovenstående Wichmanns tryk er fra Müllers pinakotek.
Ovenfor ses Lahde's fine kobberstik af det korte horn.
Lahde's tryk af det lange horn, det er 100% som Worms ene tryk, men renset for de forstyrrelser, som ofte ses ved 5. og 6. ring.
13.11.07 Kurt C A
Flere endnu, indsat den 25.11.07,
Worm's tryk, som den nørrejydske konservator Carl Gydesen bearbejdede, for som nederst at få en oversigt over de indpunslede figurer alene.
Ovenstående er fra Peder Winstrup's værk, den danske hornblæser.
Ifølge mange forfattere, bl.a. Palle Lauring i bogen Danmark i Skåne, havde Winstrup stor skyld i overgrebene mod den skånelandske civilbefolkning:
"I Skåne var der ikke nogen front af præster imod det svenske styre. Den vaklede i starten og brød sammen, for biskoppen sveg. Den Peder Vinstrup, der hyldede Frederik den Tredje med savlende svulstighed, den samme Peder Vinstrup modtog som Danmarks sidste biskop i Lund Carl den Tiende Gustav på kajen i Helsingborg med en lige så ydmyg bravadetale. Han var svensk i den time, nederlaget var en kendsgerning. Han var en klog og dygtig mand, der havde stridt sig frem til et godt fedt embede og stor ære, det sætter man ikke over styr for uvedkommende ting. De skånske ..
Osv. Ikke rosende ord om Vinstrup, Men: Læs den danske hornblæser. Så forstås han, En del år før ovenstående, da var Skåne allerede blevet solgt, ganskevist uofficielt, af den danske konge, som betaling for lejesoldaternes hærgen i Danmark.
I udlandet er ovenstående billede almindeligt, jeg fandt det på nettet, men jeg ved ikke præcist det's oprindelse. Det ser ud til at være konstrueret på basis af Jørgen Sorterups tørre informationer om hornet. Derpå ses de 18 udstående rosetter, et sted, hvor vi ellers er vant til at se hvad JS kalder tacker. Jeg har kaldt dem hajtænder, hvad er der forresten med hammerhajen?! (trekant på spids, i trafikken, ubetinget vigepligt, disse skal respekteres!)
Bemærk iøvrigt ovenstående 5. og 6. ring, hvor der oftest ses hhv. een og to zig-zag streger rundt. Ovenpå, på Wichmann's tryk viser disse alene som hhv. een og to tynde punkterede linier.
( jeg har ca 4 forskellige tryk, der ikke er med her endnu, og en stribe redegørelser for dem)
den 25.11.07 mvh KA