Det som for mig blev guldhornets forbindelse med tempeltræet: Den inspirative række som fik mig på benene igen:

Hornets blad fra tempeltræ og abildfiguren

 

Blad fra et tempeltræ

 

åØåEn af figurerne kaldte jeg i brev til Per-Olof livets abild. Denne figur er på vedhæftede fil. Ved forstørrelse af denne figur bliver flere ting tydeligere. Vinklen på træets "hat" har facineret mig, den svarer nøje til taghældningen på hhv. Lund domkirke og Maugstrup kirketårn.

Også den lille trekantede figur er interessant, for mig at se forestiller den blade fra tempeltræet. Denne antagelse fik jeg styrket da jeg så billeder af tempeltræer på en allè i Tokio, (dette er vedhæftet) bemærk vinklen på tempeltræernes kroner, den er nøje som på hhv. ovennævnte to kirker og "abild"-figuren.

 

 Tempeltræalle i Tokyo, Japan

 

MMaugstrup kirke og Lund domkirke

øåØå----- Original Message -----

From:Anette og Kurt

To:Stine Wiell

Sent: Monday, July 02, 2007 2:13 PM

Subject: diverse

Hej Stine

En ret stor del af den ældste litteratur om guldhornene er ikke tilgængelig for almindelige mennesker. Noget står på latin og andet gotisk, samt der henvises til afhandlinger, håndskrifter, artikler og breve som er svære at finde og holde styr på. Som Per-Olof siger, litteraturen derom er ligeså spændende som selve hornene og deres figurer.

For nogen tid siden forhørte jeg mig på Det kgl. bibliotek om publicering af litteratur, de siger at når den skrevet eller trykt for over 70 år siden kan det gentrykkes uden problemer mht. ophavsret. Jeg tror det vil være eftersprøgsel på et samlet værk hvor at den ældste guldhornslitteratur er trykt på dansk og nutidige typer, men i de originale sproglige vendinger.

Dette oplæg, kommer det heller ikke ind over hvad du er igang med?

Hvis ikke, har du så nogen ide om hvor det vil være godt for mig at søge økonomisk støtte dertil?

Jeg har før styret projekter, eksempevis hvor delopgaver blev løst på læreanstalter som tværfaglige eksamensprojekter, men hertil det aktuelle findes der jo også oversættelsesbureauer. Et samlet genoptryk af ældste guldhornslitteratur vil være en bog som tilmed kan give et en spændende afspejling og indsigt i de miljøer gennem tiden, som de ægte guldhorn var en central del af. I sådan en bog vil jeg naturligvis helt afholde mig fra at indsætte egne vurderinger, da disse findes.

Mvh Kurt

 

øåØå----- Original Message -----

From:Stine Wiell

To:Anette og Kurt

Sent: Tuesday, July 03, 2007 9:48 AM

Subject: Re: diverse

Jeg tror dit oplæg er for ambitiøst, men det skal nu da ikke forhindre dig i at søge det gennemført.

Det kommer heller ikke ind over mit projekt.

Den ældre tyske og engelske litteratur er det, for mig at se, ikke nødvendigt at oversætte. Men så er der jo den latinske, og her kommer problemerne. I Danmark findes der allerhøjest en håndfuld renæssancelatinere, og de er end ikke altid enige om oversættelserne, så prik, prik, prik.

eg har ingen ideer om økonomisk støtte, selv har jeg rigeligt at gøre med at skaffe penge til mit eget projekt. Og lykkes det ikke, så har jeg helt afklaret, at en eftertid måske finder mit arbejde relevant. derfor har jeg i alle mine papirer skrevet. " Skal indgå i mit privatarkiv på KB", der på denne måde er tilgængelig for enhver, og sagt det samme til min familie. Måske skal også Du overveje dette?

Bedste hisener til jer begge

Stine

Det at Stine Wiell skriver "eftertid" forstod jeg ikke klart med det samme, selvom at jeg på tidspunktet havde gjort observationer i samme retning, himmel og jord hvilken blandet oplevelse, som er dokumenteret, men som jeg ikke skal redegøre i detalier her, det var for meget. Som jeg skrev et sted, jeg købte tempetræ piller, de styrker, og jeg kom mig over det.

Tempeltræet:

Nyttevirkningerne af tempeltræet er langt mere omfattende end hvad der står om dem, både unge og børn kan hjælpes af dem. En af mine børn klagede for et par uger siden over mavekneb, jeg gav hende sådan en tempeltræ pille, og jeg var nysgerrig, 5 minutter efter var smerten væk!

 

Tempeltræer var almindelige på Bornholm for mindst 100 mio.år siden.

De kan stadigvæk gro her i dk, efter jeg mærkede den gavn dette præparat gjorde, så købte jeg nogle stykker til haven. De gror godt og er nemme at passe. Jeg kan endda anbefale voksne at spise eet stk. blad pr. dag, det skal tygges grundigt for at maven kan udnytte de helbredende stoffer fra bladmassen. Et sted læste jeg at man ikke må spise bladene rå, det er nok en fabrikant som sætter sådan et rygte igang. Plantens genetiske erfaringer virker helbredende, og intet anden levende har et erfaringsgrundlag som tempeltræet, det skal og bliver elsket.

14.09.07: Bladenes form varierer meget. Ovenstående billede er fra idag, hvor høstfarven er ved at ses.  Der hvor jeg købte dem stod de i halvskygge. Den ene satte jeg nord for huset, den anden indenfor ved et sydvendt vindue, og den trejde syd for huset. Efter et par uger var deres udvikling meget forskellig, den syd for huset var på den korte tid vokset meget mere end de andre.  Nu står de alle syd for huset, fordi de kan godt tåle solen. Vækstaccelerationen får bladene til at splitte sig meget mere end ved rolige vækstbetingelser. De fleste blade er mindre end de på billedet, og har hjerteform, men ved flytning eller ændrede vækstbetingelser påvirkes bladformen, så at den afviger fra normen. Det ses ved at seneste skud med spæde og mindre blade har den oprindelige hjerteform.